21.11.10

Õpikeskkonnad ja õpivõrgustikud. Õpivõrgustik

  • Koosta enda jaoks raamistik, mille põhjal erinevaid õpivõrgustikke saaks võrrelda (s.t. näitajad, mille alusel kahte võrgustikku võrrelda)
  • Uuri natuke lähemalt seda “õpivõrgustikku”  ja võrdle seda meie kursusega kui ühte võimalikku õpivõrgustikku.


Nagu paljud kaasõpilased on arutlenud, arvan ka mina, et õpivõrgustik on omamoodi sotsiaalne võrgustik, mis keskendub ühe eriala/aine/huvitava teema õppimisele.
Minu kriteeriumid õpivõrgustikule on järgnevad:
Juht (õppejõud, mentor, õpetaja) - võib olla, aga ei pea olema. Tema roll pigem sekundaarne, tegevuste suunamine.
Inimressurss, kes moodustab õpivõrgustiku. Minu nägemuse järgi on see õpilased või üliõpilased, kes õpivad samal kursusel või sama ainet, nemad moodustavad omaette võrgustiku. Sinna võrgustikku kuulub kindlasti ka mentor.
Keskkond, milles õppetöö toimub. Selleks võib olla ükskõik milline paik, ei pea tingimata klassiruumidesse surutud olema. Abiks interaktiivsed vahendid, mis hõlbustavad erinevates paikades elavate (üli)õpilaste õppimisvõimalusi.
Veebikeskkonnad - suletud/avatud. Õppetöö toimub veebikeskkonnas, mida on võimalik jälgida. Selleks võib olla suletud keskkond, nagu WebCT, Elgg, IVA vms, aga ka avatud, õpilase enda valitud keskkonnad (blogid, wikid, veebilehed). Avatud veebikeskkonna eeliseks on kasutatavus ka väljaspool (üli)kooli, mis toob uusi huvilisi ja uusi ideid. Keskkonnas alustab tööd kõigepealt mentor, kes annab õpilastele ülesandeid ning tagasisidet. Õpilased reflekteerivad või koostavad ise õppematerjale kursuse tulemusena.
Taoline veebipõhine keskkond peaks olema arenemisvõimeline ning sisaldama uuendatud informatsiooni.

 PLENK 2010 ja Õpikeskkonnad ja Õpivõrgustikud võrdlus.

Teema - mõlemal kursusel sarnane temaatika.
Inimressurss - PLENK 2010 hõlmab suuremat seltskonda kui opikeskkonnad.
Kättesaadavus - mõlemad keskkonnad on veebipõhised, võimalik ligipääs erinevatest maailma paikadest. Eestikeelse kursuse osaks on ka ülikoolis kohal käimise.
Veebikeskkond - mõlemal juhul avatud keskkond, esimese kursuse puhul võimalik sisselogimine.
Ressursid - Esimesel juhul erineb kursus selle poolest, et osalejad suhtlevad iganädalaselt veebis ning üldjuhul kirjutatakse foorumisse. Teisel kursusel on oluline ka inimeste nägemine vähemalt kord kuus ning blogide pidamine.

No comments: